De tweede fase van het regionale bedrijventerrein (RBT) gaat vooralsnog niet door. Reden: ivm de kans op toevoeging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie aan de werelderfgoedlijst van Unesco moet het betreffende gebied open blijven. Het niet doorgaan kost de Altena-gemeenten geld, maar de provincie komt ons tegemoet met 2,5 miljoen euro. Tot zover het inhoudelijke verhaal. Het gaat me om het proces.
Het RBT is een zaak van alle drie de Altena-gemeenten en is daarom besproken in de fusieraad. Besluitvorming vindt echter in de drie afzonderlijke raden plaats. Afgelopen dinsdag was dit in Werkendam aan de orde. De gang van zaken leek echter nauwelijks op een raadsvergadering. Het had meer weg van een commissievergadering: veel vragen, veel antwoorden, nieuwe inzichten en zoeken naar de beste weg. Een behandeling zoals deze plaats had moeten vinden in de fusieraad. Dat komt echter (zeer) onvoldoende van de grond.
En verder: Bedoeling (én afspraak) is dat de drie raden over gezamenlijke voorstellen exact hetzelfde besluit nemen. Ook dat is duidelijk niet gebeurd. Na ruim een uur debatteren (nou ja: vragen en antwoorden eigenlijk) kwam AL met het voorstel één punt uit het voorliggende besluit te schrappen. Dat voorstel werd aangenomen. PA stemde hier tegen omdat het genomen besluit daarmee de lading niet meer dekte, maar ook omdat er nu in Werkendam een besluit genomen is dat afwijkt van dat in Aalburg en Woudrichem. Zo ook werd er een motie aangenomen mbt dit onderwerp. Een motie die in de andere twee gemeenten wel rondging, maar uiteindelijk niet ingediend is.
Conclusie van dit wellicht wat warrige verhaal:
• Het valt niet mee om als één Altena te opereren terwijl je ‘gewoon’ nog drie gemeenten bent.
• De fusieraad als opiniërende en voorbereidende vergadering, voor besluiten te nemen in afzonderlijke raden, komt onvoldoende uit de verf.
• De afspraak om over gezamenlijke zaken in de drie raden gelijkluidende besluiten te nemen wordt onvoldoende bewaakt.
Maar vooral vind ik het heel lastig werken en een verwarrende en frustrerende gang van zaken. En dan was ik op het dossier van het RBT nog niet eens woordvoerder.
donderdag 12 april 2018
zondag 1 april 2018
Wava in Altena?
Al heel lang geleden werd meerdere malen de wens uitgesproken om ook in het Land van Heusden en Altena een vestiging van Wava/!Go te realiseren. In het bedrijfsplan 2018 van Wava kwam deze optie zowaar weer terug. Men bleek mogelijkheden hier in de streek te onderzoeken. De wethouder meldde desgewenst dat het nog lastig is te kiezen voor óf de plek waar de meeste Wava-medewerkers wonen (Sleeuwijk) of de plaats waar de meeste bedrijvigheid voor de doelgroep plaatsvindt (Giessen). Daarnaast blijkt Wava toch ook enigszins terughoudend mbt een locatie in Altena omdat er nog zoveel ruimte over is op de locatie in Oosterhout. Ik heb gesuggereerd om in Altena in ieder geval ook de huidige gemeentehuizen van Werkendam en Woudrichem als toekomstige locatie voor Wava in het onderzoek mee te nemen.
Abonneren op:
Posts (Atom)