Door: Corine Koek-Maasdam in Altena Nieuws 19/11/09
WERKENDAM, 19 nov ’09 - Maandagavond 16 november organiseerde de Partij van de Arbeid Werkendam, Aalburg en Woudrichem een thema-avond, waarbij Tweede Kamerlid Agnes Wolbert aanwezig was. Het thema: ‘zorgen voor en zorgen over de WMO-zorg.’ Zo’n 50 mensen gaven gehoor aan de oproep van de PvdA om aanwezig te zijn en kregen vervolgens vanuit de rijksoverheid en vanuit de gemeente uitleg en toelichting op ontwikkelingen over de hulp bij het huishouden (HbH), mantelzorg en ondersteunende begeleiding. Wethouder Evert Begemann nam het gemeentelijke deel voor zijn rekening.
Een belangrijk punt wat bij Agnes Wolbert veel terugkwam was re-activering van wijken, ouderen en de samenleving. “We moeten af van elk kind met ADHD zijn eigen persoonlijke coach, of iedereen apart tafeltjedekje. Ga samen boodschappen doen, dan vloeien er vanzelf dingen uit voort als samen eten of naar de film. Om levensbestendige wijken te creëren, wijken waarin de sociale structuren zo lang mogelijk in tact te houden, blijven mensen langer actief en kunnen in hun eigen huis blijven wonen. Want dat is wat 85% van de ouderen het liefste wil. In het kader van welzijn is het dus belangrijk om af te stappen van de gedachte ‘ik ben oud en ik kan niks meer, er moet voor mij gezorgd worden’. In plaats daarvan is het zaak op tijd na te gaan denken of je in een huis woont wat aangepast kan worden en misschien met meerdere mensen iets gezamenlijks af kunt spreken. Dus: wat kan ik zelf nog en wat kan ik samen met anderen? We moeten af van de verzorgstaat en willen naar een articipatiestaat. De welzijnskant wordt dus steeds belangrijker en de gemeente zal daar dan ook stevig op moeten investeren. Mensen met een gebrek maar die wel middenin het leven staan, maken later gebruik van zorg. Evenzo is het dat mensen die druk bezig zijn vergeten om te piepen en te klagen.”
Begemann schetst een beeld van de gemeente Werkendam op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Hij noemt het keihard werken aan datgene dat “Den Haag over de schutting kiepert en in de gemeentelijke tuin belandt”. De gemeente Werkendam heeft een ruim sociaal hart en men scoort een dikke voldoende op WMOgebied. Naast dat Begemann trots is op het WMO-pakket, zijn daarnaast nog inlooppunten en een klusdienst
geïnstalleerd. Een heet hangijzer is natuurlijk de aanbesteding van de WMO-thuiszorg. Gaat een zorgorganisatie dit doen, of juist een schoonmaakbedrijf? Enige nuance is op zijn plaats wat betreft het schoonmaakbedrijf; ook hun werk valt onder de CAO-zorg, met verschillend opgeleid personeel. Zo zal iemand die kantoren schoonmaakt, nooit bij mensen thuis ingezet worden. En degene die bij iemand thuis schoonmaakt, zal ook zeker signalering over de cliënt doen. Het is wel zaak om dit scherp in de gaten te blijven houden. Wat de mantelzorg betreft, Begemann noemt het lastig. Mantelzorgers nemen dag in dag uit de verzorging van een partner of familielid op zich en de gemeente kan slechts hulp aan de zijlijn geven, hulp in de marge. Hij is in ieder geval erg blij met instellingen als de Zonnebloem, het Nederlandse Rode Kruis en kerken. Ook hij noemt de verzorgingsstaat onbetaalbaar en slecht in elkaar zittend. De gemeente is ruimhartig, maar personen moeten zelf ook participeren. Voor alle duidelijkheid vult Agnes Wolbert nog aan dat er niet bezuinigd gaat worden op de WMO. Nadat er nog gediscussieerd werd over een drietal stellingen, werd de avond afgesloten.
vrijdag 20 november 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten