maandag 20 juli 2009

Geen belastingkwijtschelding (2)

In juni stelde ik het college vragen over het niet meer kwijtschelden van belastingen voor een groep inwoners (zie weblog 30 juni). De strekking van de beantwoording door het college was als volgt:

In 96 kwijtscheldingsgevallen meer dan vorig jaar heeft de aanvraag tot een volledige afwijzing geleid. In 35 gevallen meer dan vorig jaar in een bijdrage verleend. De bijdrageregeling wil zeggen dat de betreffende persoon vanwege een gemeentelijke regeling nog 50% van de kosten voor gemeentelijke belastingen vergoed krijgt.
De wijzigingen in de belastingwetgeving zijn niet individueel gecommuniceerd met de betreffende burgers.
In 2008 kon nog afgeweken worden van de wetswijziging omdat toen reeds een aantal kwijtscheldingen gedaan was op basis van de oude normen. In 2009 en verder is de gemeente gebonden aan de wet.

In de gemeente Werkendam komt het dus neer op 60 mensen die helemaal niet meer voor kwijtschelding in aanmerking komen en 35 mensen die nog de helft van de gemeentelijke belastingen vergoed krijgen. Een flinke groep dus, die onverwacht een paar honderd euro per jaar extra kwijt is. Helaas sta ik echter met lege handen. Aan landelijke wetgeving kan ik niks veranderen. Wel vind ik het zaak dat soortgelijke regelingen voortaan individueel met de betreffende burgers gecommuniceerd moeten worden. Nu was het voor velen een grote verrassing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten