woensdag 17 december 2014

Evaluatie zaak Potters

In de evaluatie van de zaak Potters zoomde Anne Nieuwenhuis namens Progressief Altena gisteravond in op een drietal zaken:
·         De focus op verwijderen van Potters en het ontbreken van een verbetertraject
·         Het gebrek aan regie van het college van B&W
·         De volledige afwezigheid van de gemeenteraad

Het uitgebreide en eerlijke evaluatierapport dat Machiel de Gelder geschreven had, gaf hier aanleiding toe. In het rapport werd echter niet alles helder. Nieuwenhuis: “”Het rapport  oppert de vraag of het starten van een disciplinair traject tegen Potters niet een te zwaar middel is geweest. Progressief Altena vindt van wel, maar wat vindt het college? En dezelfde vraag kan gesteld worden bij de vervolgstappen. Verder willen wij weten hoe het college nu tegen de zaak aankijkt. Is er sprake van treurnis, spijt, afkeuring of iets anders?”
Om te vervolgen: “De evaluatie van de zaak Potters is voor een tweetal wethouders ook terugkijken op hun functioneren in deze zaak gedurende de afgelopen 4 of 5 jaar. Wethouder de Jong had P&O in zijn portefeuille en was dus primair verantwoordelijk voor het personeelsbeleid en wethouder van der Ven was als wethouder van financiën primair verantwoordelijk voor een goede besteding van het gemeenschapsgeld. Beiden zijn medeverantwoordelijk voor het ontslag van de heer Potters op 27 september 2011. Progressief Altena wil van beide wethouders weten hoe zij terugkijken op hun functioneren in deze zaak en  of zij overwogen hebben daar consequenties aan te verbinden.”

Daar kwam het echter niet van. Het college had besloten dat alleen Machiel de Gelder het woord zou voeren over dit onderwerp en die deed het functioneren van De Jong en Van der Ven af met: “Het is gelopen zoals het gelopen is” en “naar eer en geweten gehandeld.”

Heel bewust hadden we geen motie voorbereid. Nieuwenhuis: “Wij vinden dat het geen politiek spelletje moet worden. En we willen ook niet dat de wethouders zich verschuilen achter een verworpen motie. Wij willen dat ze echt serieus nadenken over hun functioneren in deze zaak.”
Dat we uiteindelijk de ‘motie van wantrouwen’ die door de CU werd ingediend tegen De Jong en Vd Ven toch steunden heeft te maken met onze teleurstelling over het uitblijven van een reactie.

De volledige eerste termijn van Progressief Altena in de evaluatie van de zaak Potters is te vinden op www.progressiefaltena.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten