woensdag 26 juni 2013

WMO: uitgaven en keukentafelgesprekken

In 2012 gaf de gemeente Werkendam op huishoudelijke verzorging, woningaanpassingen en vervoersvoorzieningen aanzienlijk minder uit dan begroot en nam de reserve WMO met 216.000 euro toe tot een totaal van 1,54 miljoen. In 2013 gaan we hier al op vooruitlopen door voor huishoudelijke verzorging een ton minder te begroten en 133.000 euro op voorzieningen gehandicapten, beiden als gevolg van de nieuwe werkwijze waarbij de nadruk ligt op zelfredzaamheid. Tegelijkertijd wordt in de kadernota aangegeven dat de reserve WMO voldoende groot is.
Dit voelt niet goed. De PvdA heeft de indruk dat er teveel doorgeslagen is in het aanspreken van mensen op hun zelfredzaamheid. Dit blijkt in veel gevallen al in een heel pril stadium te gebeuren, namelijk aan de keukentafel waar de mogelijkheden binnen de WMO voor mensen afgewogen worden.
Eén op de drie gesprekken aan de keukentafel resulteert niet in een aanvraag voor een WMO-voorziening. Ik vind dat enorm veel en de PvdA heeft daarom de wethouder opgeroepen hier nadrukkelijk naar te kijken. De PvdA heeft daarbij een viertal actie voor ogen, namelijk:
·         Kijk kritisch naar de mate van zelfredzaamheid die van mensen verwacht wordt. Is dit realistisch?
·         Zorg voor duidelijke voorlichting over de nieuwe WMO, over de kanteling dus
·         Maak er beleid van om bij iedere potentiële aanvrager nadrukkelijk aan te sturen op een extra deelnemer aan het keukentafelgesprek aan de zijde van de aanvrager.
·         Meldt in het verslag van het keukentafelgesprek dat ondanks eventuele eerder gedane uitspraken een aanvraag voor een voorziening onverminderd open staat.
Tot slot de reserve WMO. De PvdA vindt het niet juist dat WMO-gelden in de algemene middelen verdwijnen. Daarmee komt geld voor de zorg voor onze kwetsbare burgers uiteindelijk in lantarenpalen, groen of stenen terecht. Wij pleiten sterk voor de besteding van dit geld aan de mensen waarvoor het bedoeld is en mocht het niet direct uitgegeven worden dan hoort het thuis in de reserve WMO. Met het oog op de komende transities zouden we het nog wel eens heel hard nodig kunnen hebben.

Omdat het debat mbt de kadernota en jaarrekening niet op gang kwam bleef bovenstaand verhaal een beetje hangen in de raadsvergadering.  De reserve WMO zou echt hoog genoeg zijn, maar wordt wel kritisch gevolgd en wat betreft de vier acties: een reactie op de eerste is uitgebleven en de laatste drie acties worden volgens wethouder Prosman al zo ongeveer uitgevoerd. Bij mij ontbrak rond 23.15 uur de puf en bij anderen de aandacht om hier scherper op in te zoomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten