woensdag 17 april 2013

Één Altena: terug bij af

Aalburg, Werkendam en Woudrichem gaan dus geen businesscase uitvoeren naar een ambtelijke fusie of een herindeling. In Aalburg ging een meerderheid van de raad daar voor liggen, in Werkendam stemde LokaalBelang daar niet mee in. Een enorme kater na zóveel energie, zóveel tijd en zóveel geld. Maar ook: hoe nu verder?????
Tijdens de raadsvergadering in Werkendam werd ik vooral verrast door de SGP. Theo Meijboom gaf de voormalige niet-vrijblijvende samenwerking een vette onvoldoende en noemde de reactie van de portefeuillehouder (Breuer) niet sympathiek. De verrassing zat ‘m echter vooral in de uitspraak dat voor de SGP een grondige doorrekening van alleen een herindeling voldoende was. Een ambtelijke fusie zou immers op den duur ook naar herindeling leiden. Het was voor de SGP geen gemakkelijke keuze geweest, het voorstel van het college had hen in een fikse spagaat gebracht. Des te meer respect voor het standpunt dat ze uiteindelijk ingenomen hebben!
Het maakt echter uiteindelijk allemaal weinig meer uit. Het voorstel heeft het niet gehaald omdat het in Aalburg weggestemd is. Grote vraag is wat er nu gaat gebeuren. Op weg naar samenvoeging met twee van de drie gemeenten? Alle drie zelfstandig blijven en ‘slechts’ samenwerken? Richting een herindeling met Geertruidenberg? Of met Oosterhout? Of Gorinchem? Of eerst verkiezingen en dan hopen (?) dat het zo uitpakt dat er toch weer één Altena mogelijk is? Ik zou het ECHT NIET weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten