donderdag 25 april 2013

Democratie in Werkendam

Ik heb al vaker geschreven over het democratisch gehalte van de Werkendamse raad. Dat dit niet alleen een “onderbuikgevoel” is, blijkt nu ook uit de zogeheten ‘kengetallen van de raad’ die de griffie ieder jaar aanlevert.  Ik heb de gemiddelde cijfers over de vorige coalitieperiode (2006 t/m 2009) eens vergeleken met die uit de lopende coalitieperiode (2010 t/m 2012) en dan komen er opmerkelijke verschillen boven. Op een rijtje:

2006 t/m 2009
2010 t/m 2012
Raadsvoorstellen
Waarvan hamerstukken
Amendementen
Moties
Schriftelijke vragen
98
65%
14
15
29
74,5
77%
6
8,5
18
 De Werkendamse raad laat dus veel meer passeren zonder aanpassingen en zonder noemenswaardige kritiek en geeft daarmee dus het zittende college meer vrijheid van handelen dan ooit tevoren. Natuurlijk heb ik me afgevraagd wat daarin het aandeel is van de PvdA. Ik kan niet anders dan tot de conclusie komen dat de cijfers van 2010 t/m 2012 nog zo “hoog” zijn juist omdat de PvdA regelmatig van hamerstukken alsnog bespreekstukken maakt en brieven agendeert en juist omdat wij relatief gezien met veel amendementen, moties en schriftelijke vragen komen. Niet omdat het een wedstrijdje is, maar omdat je als raadslid altijd kritisch moet zijn en de vinger moet leggen op zaken die niet goed zijn of die beter kunnen. Om daadwerkelijk iets te bereiken is echter meer nodig.

2 opmerkingen:

  1. hypothese 1: er wordt uitstekend werk geleverd in de raadscommissies waardoor er groot draagvlak is als het voorstel eenmaal in de Raad komt
    hypothese 2: doordat er door het College uitstekend werk geleverd wordt door in de vergaderingen zorgvuldig aandacht te besteden aan de BOB (beeldvorming-oordeelsvorming-besluitvorming)ontstaan kwalitatieve besluiten met minder noodzaak tot amendementen etc.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ton, zo kun je er ook tegenaan kijken natuurlijk. Echter ook in de commissies wordt steeds minder besproken. De raad wordt vaak ‘alleen’ per brief geïnformeerd en stukken staan geregeld al als hamerstuk op de commissie-agenda.

      Verwijderen