donderdag 9 februari 2012

Maatschappelijke stage

In schooljaar 2010-2011 werden leerlingen voor het eerst verplicht een maatschappelijke stage te vervullen. Vanuit het Altena College ging dat om 250 leerlingen en vanuit De Schans om 60 leerlingen. Daarnaast hebben tientallen leerlingen , woonachtig in de gemeente Werkendam en elders schoolgaand in onze gemeente hun maatschappelijke stage volbracht.
Onze gemeente beschikt over 170 verenigingen en organisaties die een maatschappelijke stage zouden kunnen aanbieden; 110 daarvan doen dat ook daadwerkelijk. Daarmee is het aantal beschikbare stageplaatsen vooralsnog genoeg gebleken, al hebben niet alle leerlingen een stage kunnen lopen bij de organisatie van hun eerste keus.
De meest gewilde stageplaatsen blijken zorginstellingen en de kinderopvang. Deze kunnen helaas slechts een relatief klein aantal leerlingen plaatsen. Sportverenigingen daarentegen scoren hoog op het aantal plaatsingen. Permanent wordt gestreefd de mogelijkheden voor het vervullen van een maatschappelijke stage verder uit te breiden.
Eén van de doelen van de maatschappelijke stage is het aantal vrijwilligers te laten toenemen. Daarop worden leerlingen gedurende hun schoolcarrière herhaaldelijk bevraagd. Natuurlijk hoop ik dat velen dan zeggen: “ja, ik doe nog steeds vrijwilligerswerk”. Aan de andere kant schuilt daarin denk ik ook een groot gevaar. Als alle jongeren namelijk als vrijwilligers actief blijven zullen organisaties op een gegeven moment geen werk meer hebben een maatschappelijke stagiaires…..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten