woensdag 29 oktober 2014

Geen verlichting administratieve last ZZP’ers

Steeds meer mensen beginnen – vaak noodgedwongen - voor zichzelf. Ze worden dan een zogenaamde ZZP’er, ofwel ‘zelfstandige zonder personeel’. Door het ontbreken van vele kosten die bij grotere organisaties wel gemaakt worden, zijn ze voor een opdrachtgever relatief goedkoop. Ook in de zorg zijn steeds meer ZZP’ers actief.
Op het gebied van de jeugdzorg en de decentralisatie awbz/wmo kunnen zzp’ers zich bij gemeenten als zorgaanbieder, hulpverlener e.d. aanbieden. Door de bestuurlijke aanbesteding kan dat ook lopende een jaar. Aan iedere aanbieder wordt (o.a.) de eis gesteld dat ze beschikken over een klachtenreglement en een reglement voor medezeggenschap. Progressief Altena vindt dat je dat van ZZP’ers niet kunt vragen. Vaak door de nood gedreven zijn zij een eigen bedrijfje begonnen dat ze zo beperkt mogelijk hebben opgetuigd. Ze willen hun vak uitoefenen en geen bedrijf runnen. In de raadsvergadering gisteravond heb ik, namens Progressief Altena, geprobeerd die reglementen-eis voor ZZP’ers te verlichten. Helaas is dat niet gelukt. Wethouder Peter van der Ven vindt, gesteund door Lb, CDA en SGP, dat ZZP’ers maar zo’n reglement moeten maken.  Hups gewoon nog wat extra administratieve last erbij.
De insteek van PA betekent overigens niet dat wij naar cliënten, naar afnemers van zorg, medezeggenschap en een goede klachtenafhandeling niet belangrijk vinden. Voor wat betreft ZZP’ers zouden er echter alternatieven gezocht moeten worden.

1 opmerking:

  1. Inderdaad een onzinnige verplichting. Anderzijds ook weer niet teveel opkloppen want deze reglementen ku je zo van internet halen. De SER heeft bv een prachtig voorbeeldreglement ondernemingsraden, is zo te downloaden

    BeantwoordenVerwijderen