dinsdag 23 september 2014

Beschut Werk en Dagbesteding

Per 2015 stopt de instroom in de sociale werkplaatsen. Het is dan aan gemeenten om beschut werk te organiseren. Dit wordt geregeld in de Participatiewet, één van de drie decentralisaties. Die decentralisatie gaat gepaard met een korting op het budget, die op kan lopen tot wel 30 of 40 procent. Dat betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. Gaan de gemeenten in Altena straks mensen naar werk bemiddelen die al dicht bij de arbeidsmarkt staan, kiezen ze voor de mensen met de grootste afstand tot de arbeidsmarkt (beschut werk) of doen ze van allebei een beetje? Op moment van schrijven is dat nog niet bekend.
Wat ik verwacht is dat de investering in beschut werk achter zal blijven. Omdat het duur is. Dat gaat betekenen dat mensen met de grootste afstand tot de arbeidsmarkt thuis komen te zitten. Een onwenselijke situatie.
Arbeidsmatige dagbesteding is iets dat heel dicht aanschurkt tegen beschut werk. Met de drie decentralisaties wordt het ondergebracht bij de WMO. Het is bedoeld voor mensen die geacht worden geen loon te kunnen verwerven. Op verschillende sociale werkplaatsen vinden beschut werk en arbeidsmatige dagbesteding al naast elkaar plaats. Verschillen zitten in de productiviteit, de mate van begeleiding, de inzet van vrijwilligers en het wel of niet verwerven van loon.
Om nu te voorkomen dat met het (mogelijk) schrappen in beschut werk hele groepen mensen achter de geraniums verdwijnen moet op z’n minst de discussie aangegaan worden om de arbeidsmatige dagbesteding vanuit de WMO verder op te tuigen. Tbv mensen die beschut werk kunnen doen maar die straks wellicht buiten de boot vallen.
Iets om als Progressief Altena goed in de gaten te houden als de komende maanden de drie decentralisaties volop in de gemeenteraden behandeld worden.

3 opmerkingen:

  1. Hier komt nog bij dat de flankerende Quotumwet na de hoorzitting van vorige week lijkt te sneuvelen. De werkgevers op hun blauwe ogen geloven dat ze inspanning zullen doen (zonder dwang) om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen heeft de laatste vijftien jaar nog niet gewerkt, ondanks alle loonkostensubsidies en andere flankerende maatregelen. Men wil nu eenmaal geen mensen met een vlekje. Stel de vraag maar of de bedrijven in Wdam bereid zijn hun nek uit te steken!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ton, wij krijgen juist signalen dat het in Werkendam wel degelijk lukt om mensen met een (flinke?) afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven bij bedrijven in de regio. Maar bij behandeling van de P-wet zal dit ongetwijfeld weer aan de orde komen. Ik hou het in de gaten. Groet!

      Verwijderen
    2. Prima, als het maar een echt dienstverband is en geen detacheringsconstructie vanuit het SW bedrijf. Daarvan hebben we er nu 30.000, die verder geen enkele kans maken op een vast dienstverband.

      Verwijderen