dinsdag 16 januari 2018

Icoonprojecten

Circa 250 inwoners droegen zeer actief en enthousiast bij aan de totstandkoming van de visie op de nieuwe gemeente Altena. Vervolgens gingen velen van hen de schouders zetten onder het realiseren van één of meerdere icoonprojecten. In de Fusieraad van 15 januari werd kort inzage gegeven in de laatste stand van zaken. Van de 25 icoonprojecten zijn er – om verschillende redenen – 4 komen te vervallen, met 13 icoonprojecten kan het nog verschillende kanten op en op 8 icoonprojecten wordt echt voortgang geboekt. Zo is de “Sportraad” bezig aan een visie op sport, heeft de “Jongerenraad” reeds haar totaalplan ingediend, draait de website van “Altena Werkt”, liggen er twee ontwerpen voor een “Natuurspeelplaats”, enz. Resultaten tot stand gebracht door inwoners van Altena. Resultaten om trots op te zijn.
Toch blijft er iets knagen. Op 22 juni 2016 bezocht ik de tussenpresentatie van de visiegroepen. Ik trof groot enthousiasme en ging met vele folders en soms halve boekwerken met plannen naar huis. Dat is nu ruim anderhalf jaar geleden. Het is dan toch schrikbarend weinig dat er nu pas van al die plannen slechts 8 concreet zijn? Eén van die 8 wist daarbij nog te vertellen dat het erg lang wachten is op geld en dat de gemeenten tekort schieten in hun rol in het beoogde living lab.
Ik weet dat er onnoemelijk veel moet gebeuren om op 1/1/19 een draaiende gemeente Altena te zijn en dat ondertussen het reguliere werk van het ambtelijk apparaat en van de colleges ook gewoon doorgaat. Maar er zijn wel verwachting gewekt! Sterker nog; burgemeester Naterop had het gisteravond zelfs over icoonprojecten die de slagroom zijn op de taart die Altena heet. Mooi gesproken, maar er moet m.i. dan wel een tandje bij wil die slagroom niet zuur worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten