woensdag 10 mei 2017

De bieb

Bibliotheek CultuurpuntAltena heeft een beleidskompas gepresenteerd voor de jaren 2017 -2020. Het was even wennen dat “de plaats om boeken te lenen” niet langer synoniem is voor “bibliotheek”, maar dat de bibliotheek minder en tegelijk ook veel meer is geworden.
Voor de bekende functie van taal en leesbevordering is men in veel dorpskernen aangewezen op de computer om vervolgens een besteld boek af te halen bij een servicepunt. Voor de relatief nieuwe functies van “cultuureducatie” en “mediawijsheid en digitale vaardigheden” ziet Progressief Altena de bieb vooral als spil, als aanjager, als netwerker op terreinen waar ook andere organisaties opereren. Immers gaat het over cultuureducatie dan kom je ook op het terrein  van historische verenigingen, van muziekorganisaties, van toneelverenigingen, van een monumentendag. En heb je het over de programmalijn taal- en leesbevordering dan komt de bibliotheek op het terrein van scholen en aanbieders van inburgeringstrajecten. Het is echter geen verkeerd idee om alle lijntjes ergens bij elkaar te bundelen, om ergens een plek te hebben waar al deze dingen samen komen. De bieb kan daarin, in optiek van Progressief Altena, een goeie rol vervullen.
Bovenstaande was gisteravond in de commissie Inwoners in grote lijnen de intro van mijn bijdrage over het beleidsplan van bibliotheek CultuurpuntAltena. Daarna stelde ik vragen over de bieb op het Altena College en in Hank en over de wijze waarop de bieb aan de slag is of gaat met laaggeletterdheid. Maar vooral vroeg ik aandacht voor de groep mensen die weinig of niet digitaalvaardig is en die daarmee mogelijk onvoldoende door de bieb bediend wordt. Gesuggereerd werd om voor deze groep een beroep te doen op de VOA’s (vrijwillige ouderen adviseurs) en op leerlingen die een maatschappelijke stage moeten vervullen. Helemaal goed; als het maar gebeurt! Op andere vragen had de wethouder helaas ter plekke geen antwoord. Daarvoor is het wachten op een schriftelijke reactie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten